בית הכנסת אבריטש 

 בית הכנסת קרוי ע"ש האדמו"ר אברהם דב אויערבאך מאבריטש.

האדמו"ר מאבריטש נולד בשנת 1765 ומשחר ילדותו ניכר שהנער נועד לגדולות. במרוצת השנים הפך אברהם דב הצעיר לרב העיירה אבריטש וכפי שהעיד על עצמו "חשקה נפשי להסתופף בצילה של ארץ הקודש", ואכן בערוב ימיו זכה להגשים את משאלתו ועלה עם משפחתו לארץ באלול 1833 (תקצ"ג) . בתחילה חשב האדמו"ר לקבוע את מושבו בחיפה (חיפה?! מה כבר אז היא היתה קיימת?! כן, כן ועוד הרבה לפני...) בשל קרבת העיר למערת אליהו הנביא בכרמל, אך משלחת נכבדים שהגיעה מצפת הצליחה לשכנע את רבי אברהם דב לתקוע יתד בעיר הרוח.

בשנים אלו צפת הייתה המרכז היהודי המשמעותי בארץ ישראל. חיו בה מגוון קהילות ותרבויות מקהילת הספרדים הוותיקה ועד לקהילת תלמידי הגר"א (הגאון מוילנה, שנשיא המדינה ראובן ריבלין נמנה על צאצאיה).

בעשר השנים שחי האדמו"ר מאבריטש בצפת, פקדו את העיר שלושה אסונות. הראשון, מרד הבדואים בשנת 1834. במשך חודש ימים צפת הייתה נתונה למעשי שוד וביזה, תושבי העיר עזבו את בתיהם והסתתרו בשדות עד יעבור זעם.

לאחר מרד הבדואים האדמו"ר מאבריטש  מייסד מחדש את קהילות צפת ומשקם את העיר. הוא נפגש עם מזכירו האישי של השר מונטפיורי ד"ר אליעזר הלוי שביומנו "יומן מסע ואיגרות" מתאר את הרב "כאחד האנשים המלומדים והיקרים אשר ראיתי מעודי".

המאורע השני והמפורסם ביותר הוא רעידת האדמה בשנת 1837, ביום כ"ד בטבת רעדה אדמת הגליל.

צפת שבנויה על שיפוע ההר חרבה כמו מגדל קלפים שקרס, רבי אברהם דב ששהה באותה העת בבית הכנסת בתפילת המנחה, הורה מיד לתלמידיו להצטופף יחד ולאחוז בארון הקודש. צידו המערבי של בית הכנסת קרס ובאורח פלא כיפת בית הכנסת שמעל לראשי המתפללים וארון הקודש נשארה עומדת על תילה. 

ההרס, המראות הקשים והבשורה המרה על אלפיים  יהודים שנהרגו , העדויות הקשות של בני צפת ש"מיום שחרב בית המקדש לא היה חורבן שכזה" גרמו לעזיבה המונית של פליטי הרעש לירושלים וליפו. או אז נעמד האדמו"ר מאבריטש ושלח קריאה נרגשת ליהודי התפוצות לבוא ולשקם את חורבותיה של צפת ולבוא ולגור בה. לקריאה זו נענו והגיעו משפחות רבות מפרס ומאשכנז, תרומות נשלחו לשיקום העיר, והעיר חזרה אט אט לחיי שיגרה רגילים.

בר מצווה בזכרון יעקוב

לא תמיד בעבר אירועי בר מצווה היו נפוצים ואם כבר הם היו תמימים, אולם כיום הסטנדרטים בעיצוב או בהזמנה של התקליטן והתזמורת הם סטנדרטיים אחרים וחדשניים, גם המנות כבר לא פשוטות כבעבר ובעיקר תחום האטרקציות לנוער ולחגיגות בר מצווה הפך לחגיגה מרשימה אותה חוגגים מכל הלב. וכיום אף ילד לא מוותר על חגיגה אישית משלו ועל פי טעמו.​